broken image

Thijs Enkelaar is geboren op 16 februari 1989 als de jongste in een gezin met drie kinderen. Thijs is een vrolijke jongeman die graag actief is. Hij heeft een ontwikkelingsleeftijd van 6 tot 8 maanden. Hij houdt erg van de dingen die bij die levensfase horen: liedjes, klap- en zangspelletjes, rinkelende hangspeeltjes, kiekeboe, klapdeksels en laden open en dicht doen, ringen, schijven of ballen aanpakken en weggooien en heel blij zijn wanneer jij ze weer opraapt en aan hem geeft.

Hij geniet van een-op-een contact, vooral met bekende mensen. Dat vraagt wel geduld, aandacht en inlevingsvermogen. Er moet vooral veel leven in de brouwerij zijn, anders vindt Thijs het maar saai en gaat hij zitten suffen. Thijs wil heel graag buiten zijn , waar hij vaak speelt met zijn klingelende hangspeeltjes. Hij houdt ook van muziek en liedjes. Liedjes zijn voor hem ook de verwijzers naar alle dagelijkse activiteiten; wakker worden, tanden poetsen, in bad, eten, slaapliedje etc., overal wordt bij gezongen.

Thijs is rolstoel gebonden en volledig afhankelijk van hulp voor zijn verzorging en activering. Thijs heeft “primaire microcephalie"; wat betekent dat zijn hersens niet goed ontwikkeld zijn zonder dat men weet hoe dat komt. Thijs gaat vier dagen per week naar zijn dagbesteding op de Ontmoeting in Veenendaal, waar hij het goed naar de zin heeft. Op donderdag blijft Thijs in het Droomhuis. Het fijnste vindt hij als iemand met hem gaat spelen, fietsen of zwemmen. Daar geniet hij enorm van. In de ochtend en de avond, is er altijd iemand, die eventjes met hem speelt. Thijs kan zich ook zelf goed vermaken, maar het is belangrijk dat er altijd iemand alert is dat hij actief en wakker blijft, want anders raakt zijn dag-nachtritme verstoord.